Voldens cyklus

Dynamikken i voldelige forhold

Lenore Walker er en amerikansk psykolog, som har undersøgt dynamikken i voldelige forhold. På baggrund af de undersøgelser har hun lavet en model, som hun kalder voldens cyklus. Den beskriver, hvordan der i et voldeligt forhold er nogle faser, som gentages.

I begyndelsen af forholdet er alt rosenrødt, han er kærlig og omsorgsfuld, han giver hende masser af opmærksomhed og måske gaver. Herefter kommer tre faser.

Spændingsopbygningsfasen

Manden bliver mere og mere utilfreds. Han begynder måske at udvise tegn på jalousi og begynder at forsøge at kontrollere kvinden. Hun forsøger at glatte ud og gøre, hvad hun kan for at undgå konflikter. 

Voldsfasen

Spændingen kulminerer i vold. Forud for fysisk vold ligger ofte lang tids psykisk vold. Volden udvikler sig hele tiden - skadernes omfang bliver større og større. 

Genopbygningsfasen

Denne fase kaldes også 'honeymoon-fasen', fordi den ligner det forhold, de havde i starten. Fasen er præget af mandens anger og løfter om bedring til partneren. Han bliver igen kærlig og giver hende gaver og opmærksomhed. Denne fase er med til at opretholde parforholdet, idet fasen giver kvinden håb om, at det er muligt at få et lykkeligt liv med partneren. Hun får et glimt af det, hun drømmer om og længes efter med sin partner.

Efterhånden begynder han igen at blive utilfreds, og så er forholdet tilbage i spændingsfasen. Det er forskelligt, hvor lang tid faserne varer, men efterhånden i forholdet bliver genopbygningsfasen kortere og kortere, og voldsfasen bliver voldsommere og voldsommere. Det betyder også, at voldsepisoderne bliver hyppigere.